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TO ALL REAL ESTATE BROKERS,
AUTHORIZED OFFICIALS AND SALESPERSONS
PROVINCE OF MANITOBA

REFERRAL FEES
The Manitoba Securities Commission recently was asked to clarify the issue of referral fees or other 
incentives received by registrants in the real estate industry.

Various fees or incentives may flow or result from a real estate transaction, and this discussion 
encompasses all of these. The most common are mortgage referral fees or interest-free loans from 
lending institutions, market evaluation or appraisal fees, and referral fees that are paid by moving 
companies and other service industries which are indirectly associated with the real estate industry.

The questions which the Commission was asked to consider are: (1) Can a fee be paid directly to a 
salesperson or authorized official, or must the fee be paid to the employing broker? (2) If the fee must 
be paid to the broker, does it have to be paid into the trust account? and, (3) Does the arrangement to 
receive a fee or other benefit have to be disclosed by the person receiving it? If so, to whom must the 
disclosure be made, and must it be made in writing?

Section 15(6) of The Real Estate Brokers Act states:

	 “No authorized official or salesman shall collect or be entitled to collect any remuneration or 	
	 reward in respect of a transaction in real estate from any person other than his employer.”

In the Commission’s view, the purpose of subsection 15(6) is to ensure that all fees resulting from, and 
claimed or received in connection with, real estate transactions are disclosed and paid to the employing 
broker. Under the registration provisions in the Act, a broker is responsible for all real estate activities of 
its employees. The Commission’s position is that subsection 15(6), which prohibits an authorized official or 
salesperson from receiving a fee from a person other than the employing broker, is an essential element 
in the broker’s supervisory authority under the Act. Clearly, if a broker’s employees were allowed to enter 
into private deals respecting fees, and be paid directly, the broker’s supervisory role would be seriously 
limited.

Secondly, the fee must be paid into the broker’s trust account, and be included in the broker’s trust 
account audit at the end of the broker’s year. This requirement flows from subsection 10(l) of Regulation 
57/88 under the Act which in essence permits a broker to pay directly into the general account only those 
fees or commissions that are received from another broker.

With regard to disclosing the fee to the parties in a transaction, the Commission’s position can be 
summarized as follows.

All payments received by a registrant in connection with a real estate transaction must be disclosed 
in advance by the registrant to the agent’s principal or client in the real estate transaction. This a basic 
principle of agency law. It is of little consequence that the fee being claimed or received by the agent is 
likely to be of little or no interest to the principal or client: it must be disclosed.

As for disclosure to the purchaser, the Commission takes the position that whether or not the purchaser 
is the agent’s principal or client, the purchaser also must be fully informed in advance of the fact that 
the agent will be receiving a fee. This information will notify the purchaser that the agent has a personal 
interest in referring the purchaser to a particular mortgage lender, moving company, etc., from whom the 
agent will be receiving a referral fee.



If a fee happens to be received unexpectedly, i.e.., not pre-arranged, it should be disclosed to the parties 
when it is received.

The Commission strongly suggests that the disclosure of the fee should be made in writing. In the 
event of a fitness hearing before the Commission, the registrant involved would be required to establish 
satisfactory evidence to show that advance disclosure of the fee or other benefit was made to all parties 
by the registrant.

Registrants should also be aware that the Criminal Code of Canada contains provisions dealing with 
secret commissions. In addition to disciplinary proceedings by the Commission, a registrant who receives 
a benefit which is not disclosed could be subject to criminal prosecution and/or civil liability for failing to 
meet the standards imposed on agents.

Please take note that this notice supersedes and replaces the notice previously issued by the Commission 
on April 21, 1989 regarding referral fees and incentives.

The Commission is requesting that brokers give a copy of this notice to all salespersons and authorized 
officials in their employ.

J. W. Storsley Registrar
The Real Estate Brokers Act


